Portal per al foment de la lectura i la comprensió lectora

Què és Xim i Xesca?

Una eina perquè els nens i nenes vagin agafant el gust per llegir

Fomenta la comprensió lectora. Perquè és lector qui viu el que llegeix
Per gaudir de la lectura cal entendre el que es llegeix. Xim i Xesca motiva els lectors a posar atenció al que llegeixen i així visquin la història que tenen a les mans.

Com? Quan ha acabat de llegir un llibre, el lector pot entrar amb el seu codi a ximixesca.com i respondre un qüestionari. Si ho fa bé, guanya punts lectors. Els punts són l'incentiu per posar atenció en allò que llegeix i per seguir llegint.

I els lectors que tot just comencen o tenen dificultats?  A ells l’incentiu se’ls dona per llegir cada dia una estona. Fins que es facin lectors.

Anima els nens i nenes a entrar en el món dels llibres
Xim i Xesca recomana llibres, proposa jocs virtuals i els lectors poden recomanar els seus llibres preferits.

Facilita la feina dels mestres perquè fomentin la lectura a classe
Per als mestres el programa és una eina de consulta per saber què i com llegeixen els seus alumnes i per animar-los a entrar en el món dels llibres d'una forma fàcil i amena.

Amb Xim i Xesca els mestres poden detectar problemes de comprensió perquè cap alumne quedi enrere.

Amb Xim i Xesca els mestres fan de les seves classes, equips lectors.

Permet als pares acompanyar els seus fills en el procés de fer-se lectors
A Xim i Xesca els pares poden trobar llibres que puguin agradar els seus fills i poden compartir amb ells les seves lectures; els llibres que van llegint i la seva evolució lectora.

A Xim i Xesca els pares també trobaran informacions i idees per animar els seus fills a llegir d’una forma divertida.


I els llibres?
A Xim i Xesca no hi ha llibres, sinó qüestionaris. En aquests moments uns 2.700. Són qüestionaris de llibres per a nens i joves de totes les editorials. La base de dades de qüestionaris es va ampliant periòdicament amb les noves publicacions més recomanades i amb els llibres que proposen els mestres des de les escoles o proposen directament els pares.

Els lectors poden trobar els llibres a llegir en format paper i alguns també en format digital. En préstec a les biblioteques escolars o les biblioteques de Catalunya o es poden comprar a la llibreria més a prop de casa.

I perquè no falti mai un bon llibre, hem creat un espai amb llibres i contes que l’usuari es pot descarregar gratuïtament per llegir-los online. Són llibres d’autors que lliurement han cedit els drets per tal de fomentar la lectura.

 

Ara que els nens i joves passen tantes hores per obligació o per decisió pròpia davant dels aparells digitals, s’ha de promoure la lectura reflexiva i profunda.

Per no perdre la capacitat de concentració, de memorització, de raonar i de pensar. Per ser capaços de discernir tota la informació que tenen a l’abast i puguin prendre les seves pròpies decisions.

Ara, a l’era digital, cal llegir més que mai!

Si tu també creus que és important que els nens i nenes vagin agafant el gust per llegir Subscriu-te a Xim i Xesca Podem treballar junts per aconseguir-ho!