Portal per al foment de la lectura i la comprensió lectora

Què és Xim i Xesca?


Prova Xim i Xesca
    Demo Alumne
    Demo Mestre
Subscripció a Xim i Xesca
Rebre el Butlletí de Notícies 

 

Què és Xim i Xesca?
Un programa de foment de la lectura i la comprensió lectora per a nens i nenes de 6 a 14 anys.

Amb Xim i Xesca volem que els nens i nenes vagin agafant el gust per la lectura perquè llegir és bàsic per a la seva formació i per al seu desenvolupament futur.

Però per despertar l’hàbit de llegir cal gaudir de la lectura i per això cal entendre el que es llegeix. Xim i Xesca motiva els lectors a posar atenció al que llegeixen i així els ajuda a entrar en la història que tenen a les mans i a viure-la de veritat.

El lector o lectora subscrit al programa té un codi d'accés per entrar a Xim i Xesca i respondre les preguntes del llibre que ha llegit. Si respon bé aconsegueix punts lectors.

Els punts són l'incentiu per posar atenció en el text que es llegeix, per continuar llegint i anar adquirint l'hàbit lector.

Per al mestres, bibliotecaris o pares els punts són l'eina per fomentar la lectura a través del joc i per detectar possibles problemes de comprensió.

A Xim i Xesca hi ha més de 2.500 qüestionaris de llibres per a nens i joves de moltes editorials i d'autors d'arreu del món, perquè els nens i nenes lectors trobin sempre el qüestionari del llibre que han llegit.

La base de dades de qüestionaris es va ampliant periòdicament amb les noves publicacions més recomanades i amb els llibres que proposen els mestres des de les escoles.

Xim i Xesca fomenta la lectura voluntària i la lectura obligatòria.

Xim i Xesca ajuda a assolir les competències bàsiques de llengua catalana i castellana.

Lectura a Casa
Per tal d’incentivar la lectura diària acompanyada dels nens i nenes que encara estan aprenent a llegir, hi ha a Xim i Xesca la funcionalitat “Lectura a casa”: quan el nen o la nena llegeixi cada dia una estona amb el pare, la mare, l’avi o el padrí lector, tindrà un dibuix en el seu espai de Xim i Xesca que d’entrada serà només un escenari i, a mesura que vagi llegint, el dibuix s’anirà omplint de personatges o elements.

La Torre de Llibres
Joc lector obert a totes les escoles que vulguin participar, que té com a objectiu aconseguir que entre tots els lectors llegeixin en un període determinat de temps tants llibres que podrien fer una torre tan alta com l'alçada d'algun edifici emblemàtic. L'any 2016 es van llegir entre tots els lectors participants tants llibres com l'alçada de la Sagrada Família. L'any 2017 van aconseguir llegir tres piles de llibres tan altes com la Sagrada Família! I l'any 2018 han llegit tants llibres com el castell més alt, un 3 de 10 amb folre i manilles!